Afdrukken

Geomagnetische waarnemingen en instrumenten

Inhoud[Verbergen]

 

Voor vele praktische en wetenschappelijke doeleinden, heeft België behoefte aan doorlopende kennis van het veranderend geomagnetisch veld. Dit is onder anderen het geval voor de magnetische deklinatie, die gebruikt wordt om het noorden te vinden met een kompas. Daarvoor worden waarnemingen uitgevoerd in de magnetisch observatoria te Dourbes en Manhay die ook opgenomen zijn in de lijst van  observatorai van IAGA. Metingen van de komplete geomagnetische vektor worden elke minuut uitgevoerd en opgeslagen.

Voornaamste activiteiten

Naast continue waarnemingen in observatoria, worden ook regelmatige registraties gedaan verspredi over  het volledige belgische grondgebied. Op aanvraag kunnen opmetingen gedaan worden in het buitenland. Alle opmetingen gebeuren in SI eenheden met een nauwkeurigheid van  0.1 nT voor de magnetische induktie en 0.001° voor hoekmetingen. Het observatorium te Dourbes beschikt over een verschillende geomagnetische instrumenten. Wij ontwerpen, vervaardigen, testen en kalibreren geomagnetometers: 'optical pomped' en proton magnetometers, fluxgate en DIDD variometers, (automatische) Difluxes en North Seekers.
Onze niet magnetisch vervuilde omgeving in Dourbes laat het correcte verifieëren toe van het niet magnetisch zijn van komponenten voor  industrie en onderzoekscentra.

Met regelmaat wordt  het aardmagnetisch veld berekend en gepubliceerd in jaarverslagen. Deze resultaten worden bijgehouden in internationale databases en deze van het KMI. Ze zijn ook online beschikbaar in een quasi reele tijd op de site van  INTERMAGNET. Naast de permanente registratie van het aardmagnetiche veld, publiceren we tevens de magnetische activiteits indexen op de site van  het ISGI.

Meetinstrumenten

contactpersoon

Chef de section - Dr. Jean Rasson

Tél. : +32-(0)60 39 54 42
Fax : +32-(0)60 39 54 23
Courriel : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.