Afdrukken

Iaga Workshop 2016

XVIIth IAGA Workshop on Geomagnetic Observatory Instruments, Data acquisition and Processing 

September 4-10, 2016

Royal Meteorological Institute of Belgium, Dourbes Magnetic Observatory

 

Results of the Instruments Inter-comparison and Checking

Two types of instruments were tested: 

  • Proton precession  magnetometers and 
  • DIflux theodolites.

You can find the pdf with results  here :  results

Our apologies for the late publication.

Afdrukken

Geomagnetische waarnemingen en instrumenten

 

Voor vele praktische en wetenschappelijke doeleinden, heeft België behoefte aan doorlopende kennis van het veranderend geomagnetisch veld. Dit is onder anderen het geval voor de magnetische deklinatie, die gebruikt wordt om het noorden te vinden met een kompas. Daarvoor worden waarnemingen uitgevoerd in de magnetisch observatoria te Dourbes en Manhay die ook opgenomen zijn in de lijst van  observatorai van IAGA. Metingen van de komplete geomagnetische vektor worden elke minuut uitgevoerd en opgeslagen.

Afdrukken

Omgevingsmagnetisme

 


Recente projecten

2019 - 2024: Samenwerkingsovereenkomst met het Agence wallone du Patrimoine "Ontwikkeling van archeomagnetisch onderzoek in Wallonië".

2018 - 2022: COST Action CA17131: "The Soil Science & Archaeo-Geophysics Alliance: going beyond prospection."

2017 - 2020: EMPIR joint research project: "MagNaStand" for supporting the development of new ISO standards for magnetic nanoparticles and products containing magnetic nanoparticles.

2014 - 2018: COST Action TD1402 "Multifunctional Nanoparticles for Magnetic Hyperthermia and Indirect Radiation Therapy (RADIOMAG)." Webpagina van het project: www.cost-radiomag.eu

2014 - 2018: "Netwerk in Archeomagnetisme voor het Behoud van Cultureel Erfgoed in Noord-Afrika (RAPSCA).", ondersteund door BELSPO


 

Paleo- en Archeo-magnetisme is de studie van het gedrag van het aardmagnetische veld, respectievelijk tijdens geologische en historisch-archeologische perioden, op basis van de eigenschap dat gesteenten en gebakken en verbrande materialen een remanente magnetisatie verwerven tijdens hun vorming of afkoeling. Deze remanente magnetisatie is een waar magnetisch geheugen van de richting en de intensiteit van het geomagnetische veld op dat tijdstip.

Meer artikelen...