Afdrukken

Ionosfeer en Ruimteweer

Inhoud[Verbergen]

 

De ionosfeer is de bovenste laag van de atmosfeer, tussen de 50 km en 1000-2000 km hoogte.De ionosfeer speelt een zeer belangrijke rol op het vlak van de voortplanting van elektromagnetische golven in het radiospectrum. Ze wordt immers gedefinieerd als de laag van de atmosfeer waar de concentratie vrije electronen voldoende is om de voortplanting van radiogolven te beïnvloeden. De studie van natuurlijke en kunstmatige fenomenen die zich afspelen in deze laag van de atmosfeer is het onderwerp van het onderzoek dat gebeurt binnen de afdeling.

De relatie tussen atmosfeer en ionosfeer

 Onze moderne maatschappij gebruikt steeds meer technologieen die gebaseerd zijn op het uitzenden en/of ontvangen van radiogolven: telecommunicatie op aarde of tussen de aarde en de ruimte, systemen voor satellietnavigatie GNSS (zoals GPS of Galileo), radarsystemen. Onder bepaalde omstandigheden kan de ionosfeer de werking van zulke systemen ernstig verstoren. Het is dus belangrijk om de ionosferische activiteit in het oog te houden en te modelleren alsook haar effect op technologische systemen die gebaseerd zijn op het uitzenden en/of de ontvangst van radiogolven.

Voornaamste activiteiten

De voornaamste activiteiten van de afdeling zijn:

  • het meten en modelleren van de ionosferische activiteit en de verschillende parameters die deze activiteit beïnvloeden
  • het meten en modelleren van de invloed van de ionosferische activiteit op systemen voor satellietnavigatie (GNSS)
  • het meten van de kosmische straling

De resultaten worden up to date gehouden op de persoonlijke site van deze afdeling : site ionofeer.

De waarnemingen waarvoor de afdeling verantwoordelijk is, worden gedaan   in Dourbes.Het personeel van de afdeling was en is nog steeds betrokken bij verschillende nationale en internationale onderzoeksprojecten die voornamelijk gefinancierd worden door het BELSPO (Belgische Federale Wetenschapsbeleid), de ESA (European Space Agency), de GSA (GNSS Supervising Authority), etc .

Meetinstrumenten

In het kader van haar wetenschappelijke onderzoeksactiviteiten is de afdeling verantwoordelijk voor verschillende meetinstrumenten die geïnstalleerd zijn in het Geofysisch Centrum te Dourbes.

  • een ionosonde, meer bepaald een Lowell Digisonde-4D, voor het meten van de voornaamste karateristieken van de ionosfeer.
  • een neutron-monitor voor het meten van kosmische straling.
  • GNSS ontvanger  : monitor voor ionosferische scintillaties en het electron gehalte in de ionosfeer.

 

Contact

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Mobile: +32 477 414 994