Geofysisch Centrum te Dourbes

Geomagnetische Observaties

Voor vele praktische en wetenschappelijke doeleinden, heeft België behoefte aan doorlopende kennis van het veranderend geomagnetisch veld. Dit is onder anderen het geval voor de magnetische deklinatie, die gebruikt wordt om het noorden te vinden met een kompas. Dit wordt gedaan met behulp van de Magnetische Observatoria van Dourbes en Manhay. Elke seconde wordt een volledige meting van de geomagnetische vector geregistreerd.

Naast de metingen die in een observatorium worden gedaan, worden er vaak metingen op het veld gedaan in heel België. Op verzoek kunnen veldmetingen buiten België worden aangevraagd. Alles wordt gerapporteerd in het Internationaal Stelsel van Eenheden (SI) en magnetische metingen worden uitgevoerd met een precisie van 0,1 nT voor magnetische inducties en 0,001° voor hoeken.

De magnetische niet-vervuilde omgeving in Dourbes maakt het tot de ideale plaats om het magnetisme te testen van materialen die gebruikt kunnen worden in industriële of onderzoeksproducten.

Regelmatig wordt het magnetisch veld van de aarde berekend en gepubliceerd in jaarverslagen. Deze resultaten worden opgeslagen in internationale databases en bij het KMI. Ze zijn ook in quasi real time online beschikbaar op de INTERMAGNET site.

Cookies opgeslagen